Öncelikle umuyorum ki yazılarım size Kore hakkında yararlı bilgiler veriyordur ve yazılarımdan memnunsunuzdur. Genelde kendi deneyimlerimi paylaştığım için yazılarım pek geniş kapsamlı olmuyor ama birinci ağızdan olduğu için daha yararlı olacağını düşünüyorum <3
Bu yazımda size her zaman dizilerde gördüğümüz ve izlerken ağzımızı sulandıran (ve benim de tattığım) Kore tatlarından bahsedeceğim. İlk önce şunu söylemeliyim ki gerçekten çok çok farklı bir damak tadımız var. Görmeye alışkın olduğumuz bu yemekler hakkında sorduğumuz "Acaba tadı nasıldır? Yenebilir mi? Kore'ye gidersek aç kalır mıyız?" gibi sorulara aradığınız cevapları bu yazıda bulabilmenizi umarak anlatmaya başlıyorum..Hazır mıyızzz?
Ne kadar çok yemek istediysem de bazı Kore yemeklerine gerçekten alışamadım. Bazı beğendiğim tatlar da yok değil hani...Tüm Koreli arkadaşlarımdan şimdiden özür diliyorum ama bu yemeklerinizin kötü olmasından kaynaklanmıyor sadece damak tatlarımız çok farklı olduğundan :) <3 Ve özellikle söylüyorum: bu yazı yüksek oranda kişisel görüş içerir. Benim düşüncemden çok farklı düşüncede arkadaşlarım var. O yüzden sizi etkilemiş olmayayım. Siz de bu yemekleri deneyin ve doğruluğumu sorgulayın derim ben. Bakarsınız en favori yemeğiniz bu yemeklerden biri olur, belli mi olur :) ^^
1- Ramen (Ramyun/Noddle/Erişte)
Çoğumuzun bildiği gibi ramen Kore'nin en gözde, olmazsa olmaz yemeği. Çoğu insan onu "erişte" ya da "noddle" olarak da bilir. O kadar sürekli gördüğümüz ve sürekli yenen bir şey ki Kore ile özdeşleşmiş durumda. Tabi sadece Kore'de demek yanlış olur çünkü onun asıl kökeni Japonya ve Çin sanırım. Ama bir Uzak Doğu ülkesi olarak en temel Uzak Doğu mutfağı ürününü çokça benimsemişler ve sürekli de yiyorlar tabi :D Eğer hala denemediyseniz en yakın Uzak Doğu restoranına (Kore tercihmdir) gidip bir tadın ya da en yakın marketten alıp evde yapın derim :)
Gelgelelim tadınaa...Şimdi çaylak bir gurme olarak ( :P ) ramenin tadını çok beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Gerçekten çok denedim. Defalarca farklı hazır noddle'lar aldım ama olmadı malesef. Nedenini sorarsanız şöyle ki Kore yemeklerinde gerçekten neredeyse tuz yok gibi. Yani ağzınıza eriştenin tadı falan gelmiyor sadece hamur çiğniyorsunuz gibi ama tuzsuz (yani en azından bana öyle gelmişti). Ağzınıza gelen tat baharatlar ve acı varsa da biraz acılık. Fakat şunun da altını çizeyim seven ve sürekli yiyen Türk arkadaşlarım da yok değil.
Her neyse inat ettim seveceğim bu yemeği :D Bir gün Koreli bir unniciğim bana ramen yapmaya söz verdi (şimdi düşündüm de canım benim ya uğraştı o kadar :) ) Ama öyle hazır mazır değil yani baya yumurtalı, salçalı, yosunlu falan. (Resmi de aşağıda, iyi ki çekmişim bak siz de görmüş oldunuz :))
Sonra ne oldu dersiniz? Tabi yine olmadı. Yine bir türlü uyduramadım damak tadıma:( Yosunu merak ediyorsanız ramenin içindeyken maydanoz gibi geldiğinden garip bir tat vermedi (bildiğimiz sebze gibi). Ağza gelen tat biraz baharat tadı açıkçası. Dediğim gibi erişteler bana göre tuzsuz olduğundan onların tadını çok aldığımı söyleyemeyeceğim ama Korelilerin damak tadı farklı olduğundan ve bu tatlara alışık olduğundan onların çok sevdiği bir yemek. Hem pratik hem doyurucu :))
Ne olursa olsun, ne kadar damak tadıma uymamış da olsa bu resimde gördüğünüz yemek bu hayatta yediğim en güzel yemeklerden biriydi. Sevdiğiniz bir insanın sizi düşünerek yaptığı yemekten daha güzel bir yemek olamaz bu dünyada. O yüzden ramenin bende hep özel bir yeri vardır ve her yiyişimde bu yemeği hatırlarım. Bu güzel el yapımı rameni yememi sağlayan o canım unnime tekrar tekrar teşekkür ediyorum. <3 ^^
2- Kimbap

3-Ddukbokki (Baharatlı Pirinç Keki)
Öncelikle şunu söyleyeyim Koreliler pirince ne yağ ne tuz koyarlar (genelde pilav makinelerinde pişirirler). O yüzden yemek çubuklarını Korelilerin pilavını yerken rahatlıkla kullanabilirsiniz ama Türk usulü pilav yağlı ve tuzlu olduğundan çubuklara düşman sanki, üzerinde durmuyorlar bile :D Farkettiyseniz Koreli arkadaşlarımızın neredeyse her yemeğinde pirinç var ve bu onların temel besini. Sabah, öğle, akşam her öğünde yanlarında bir kase pilav hep olur (aynı bizim ekmeksiz yiyemememiz gibi). Ayrıca pirinçle daha önce görmediğimiz şeyler de yapıyorlar. Şahsen ben pirinç kekini gördüğümde bu kimin aklına gelmiş dedim helal olsun yani :D Pirinç desen pirinç değiilll...başka benzetecek bir şeyim de yok valla (kısaca aşağıdaki resimde görüldüğü gibi) :D
Baharatlı pirinç kekimiz - ddukbokkiciğimize öyle kek mek denildiğine bakmayın bildiğiniz pirinçten yapılmış tek başına tadı olmayan birşey. Özellikle benim yiyemediğim tek Kore yemeği sanırım :D (Rameni bile daha rahat yediğim gerçek). Her tarafı baharatlı sosla sarılmış bir yiyecek. Tarif edecek olursam tek söyleyebileceğim şey ağzınıza sadece baharatların tadının geldiği ve acılığının ağzınızı biraz yaktığı olur. Pirinç kekinin de kendine özel bir tadı, yani ağızda bıraktığı herhangi bir tat yok. Pirinci yağsız tuzsuz pişirip yediğinizi düşünün öyle bir tat işte. Dediğim gibi tuz, şeker, un ve hamur işi gibi gıdalardan vazgeçemeyen bir toplum olarak bu tatlar bize garip geliyor çünkü alışkın olduğumuz tatları yani "beyazları" bu yemeklerden pek alamıyoruz. Ama sık sık bu yemekleri yemeye devam etsek bizim de alışacağımıza şüphem yok :) ^^
3-Mandu
Görünüşünden,yapılış şeklinden ve isminden bizim "mantı"mıza çok benziyor. Hatta bunu görünce o kadar sevinmiştim ve şaşırmıştım ki bir ortaklık daha buldum diye havalara uçmuştum. Bildiğime göre mantının kökeni Çin ve Çince'de "mantou" olarak biliniyor. Anadolu'ya Orta Asya Türkleri ile gelmiş ve Fatih Sultan Mehmet'in de çok yediği bir yemekmiş (genel kültür olsun ;)).
Mandu da genel bir Uzak Doğu yemeği olarak Kore mutfağında da var ve dizilerde yenildiğini çok görmesek de "Old Boy" filmini izlediyseniz eminim manduyu iyi biliyorsunuzdur :D Bazı farklı özellikleri dışında bizimkiyle neredeyse aynı. Birincisi biz mantıyı küçük hamur parçalarıyla yaparken onlar daha geniş parçalarla yapıyorlar. İkincisi biz suda haşlarken onlar bazen de kızartıyorlar. İçine de et, sebze ve pirinç gibi şeyler koyuyorlar. Ben haşlama da gördüm aslında ama benim yediğim kızartılmıştı.

![]() |
Bu da haşlaması olmalı o.O <3 |
Bonus:
Benim açımdan Kore yemekleri böylee...Çok güzel yemekleri var ve görünüşlerinin ağzımızı sulandırdığı kesin. Fakat bazı damak tadı farklılıkları var ve onlar da yemeye devam edildikçe değişebilir tabi ki.
Peki hepimiz merak ediyor muyuz onlar bizim yemeklerimizi nasıl görüyor diye? Ben çok merak ettiğimden Koreli arkadaşlarıma hep sordum ve hatta sevdiği yemekleri anneme yaptırıp eve çağırdığım arkadaşlarım da oldu (aslında ailem davet etmişti :D). Sizin de merak ettiğinize eminim onun için biraz bahsetmek istiyorum.
Mesela bir unnime en sevdiği Türk yemeklerini sorduğumda söylediği şeyler: köfte, dolma ve börekti. Ayrıca bizim yaptığımız pilavla onlarınki farklı olsa da bizim pilavımızı sevdiklerini de söylediler. Ama yiyemedikleri bir şey var: yoğurt. Belki yerler ama çok severek yediklerini sanmıyorum çünkü onlarda yoğurt diye bilinen şey marketlerde satılan meyveli yoğurtlar. Sade yoğurt onlara pek yenilesi gelmiyor yani :D (süt ürünlerini de çok tükettiklerini görmedim). Ayrıca Koreliler tatlıya çok düşkün insanlar olmadığından hep hafif tatlılar tüketiyorlar. Hatta tatlı kültürleri yok bile diyebilirim (Türk mutfağının yarısı tatlıdan oluşunca tabi ilginç geliyor :D ). Genelde tatlı yerine meyve tarzı şeyler tüketiyorlar ve onlara çok şekerli ve ağır geldiği için şerbetli tatlıları çok sevmiyorlar.
Tabi bu anlattıklarım yine kişiden kişiye değişir, her insanın damak tadı farklı da olabilir. Onun için sizin de bu konuda bildikleriniz varsa yorum yapmayı unutmayın. Karşıt görüşlere de destekleyici görüşlere de her zaman açığım. Yanlış bildiğim varsa düzeltin, her zaman sizi dinliyor olacağım. ^^ <3
Veee bir yazının daha sonuna geldik çingudıl... Diğer yazılarım için de çok bekletmeyeceğimi söyleyerek hepinizi öpüyorum ve en güzel hayallerinizin gerçek olmasını diliyorum. Hoşçakalın, Kendinize iyi bakın, mutlu kalın...Annyeong!! ^^
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder